Houd hier rekening mee


Natuurlijk heeft uw pensionering allerlei gevolgen voor u. Zeker ook financiëel. We noemen hieronder een aantal onderwerpen. Houdt u hier rekening mee. Let op: het overzicht is niet compleet. Dus als u andere vragen heeft, neemt u dan gerust contact met ons op.


Fiscale gevolgen bij deeltijdpensioen

Als gepensioneerde betaalt u loonheffing over uw inkomen. Als u vóór uw AOW-leeftijd stopt met werken, draagt u geen premie meer af voor de WW en de WIA. Over het eerste deel van uw inkomen betaalt u dan een deel loonheffing en een deel AOW-premie. Ná uw AOW-leeftijd vervalt de AOW-premie. Verder houdt Rail & OV de inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering op uw bruto pensioen in. Van de Belastingdienst ontvangt u heffingskortingen. De hoogte daarvan kan voor en na uw AOW-leeftijd verschillen en is mede afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.


De hoogte van uw pensioenuitkering

Kijk daarvoor in Mijn Rail & OV.


Mogelijk recht op toeslagen

Dat kan. Mocht u deze al eerder ontvangen, houd er dan wel rekening mee dat de hoogte daarvan straks anders kan zijn. Hoe dan ook, geef de veranderingen in uw inkomen zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst.


U gaat emigreren

Daarvoor verwijzen we u naar onze informatie over verhuizen.


Deeltijdpensioen en reisfaciliteiten

Gaat u met deeltijdpensioen en stopt u volledig met werken? Dan heeft u mogelijk geen recht meer op reisfaciliteiten. Informeer hiernaar bij uw werkgever.