Uw pensioen aanvragen


Ongeveer een jaar voor uw AOW-leeftijd krijgt u van ons informatie over het aanvragen van uw pensioen. U kunt ook eerder of later met pensioen. U bepaalt zelf wanneer u met pensioen gaat.


Over meer dan zes maanden met pensioen

Probeer onze online keuzehulp eens uit. Met de keuzehulp krijgt u inzicht in de keuzes die het beste bij uw situatie passen. Kijk ook eens in de online omgeving Mijn Rail & OV. Hier vindt u uw actuele pensioengegevens en de pensioenplanner. Met de pensioenplanner in Mijn Rail & OV kunt u zelf al uw keuzes berekenen. U ziet meteen wat de gevolgen van uw keuzes zijn. U vindt de pensioenplanner in Mijn Rail & OV. U logt veilig in met uw DigiD. Hulp nodig? Hier vindt u onze contactgegevens.


Binnen nu en zes maanden met pensioen

U kunt uw pensioen aanvragen. Dit doet u via de pensioenplanner. Heeft u in de pensioenplanner uw keuzes en berekeningen gemaakt? Wilt u voor de zekerheid toch nog even met ons uw keuzes en aanvraag bespreken? Schrijf u dan in voor het pensioencafé. Wij nemen samen met u uw aanvraag door. Geven u wat laatste tips en vertellen wat u de komende tijd nog kunt verwachten.


U bent arbeidsongeschikt en wilt met pensioen

Neem contact met ons op! We helpen u graag persoonlijk door een berekening of meerdere berekeningen op maat te maken. Wilt u meer weten over de keuzemogelijkheden voordat u een berekening aanvraagt? Hier leest u meer over de keuzes. Heeft u vragen over de berekening? Bel ons. Dan kijken we samen naar de berekening.


Gebruik de pensioenplanner

U logt in met uw DigiD op Mijn Rail & OV en klikt op ‘Naar de pensioenplanner’. U zult merken dat het maken van een berekening erg makkelijk is. U heeft verschillende keuzes, bijvoorbeeld eerder of later met pensioen gaan, of minder werken met uw pensioen als aanvulling op uw salaris. U ziet in de pensioenplanner direct wat de verschillende keuzes voor uw pensioenbedrag betekenen. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt.

Het gebruik van de pensioenplanner wordt ook uitgelegd in het stappenplan.


U heeft uw keuzes gemaakt

Het pensioen gaat altijd vanaf de eerste van de maand in. Vraag uw pensioen aan via de pensioenplanner in Mijn Rail & OV. U maakt in de planner uw keuzes en laat de pensioenplanner rekenen. U kunt deze berekening opslaan en printen. Aanvragen doet u door op de knop 'Aanvraagformulier' te klikken. U kunt het aanvraagformulier printen en met de pen invullen. In sommige gevallen (afhankelijk van uw situatie) kunt u het formulier ook digitaal invullen en ondertekenen in de pensioenplanner. Het ingevulde aanvraagformulier ontvangen wij graag op zijn laatst een maand voor uw gewenste pensioendatum. Eerder mag altijd.

Bekijk hier welke keuzes u heeft en wat ze betekenen.