Veelgestelde vragen over het pensioen bij overlijden

Veelgestelde vragen over het pensioen bij overlijden


Na het horen van dit verdrietige nieuws zult u veel vragen hebben over uw pensioen en dat voor uw dierbaren. Zeker als u weet dat u binnenkort overlijdt. Hieronder vindt u de meest voorkomende vragen met daarbij het antwoord of de plek waar u dat kunt vinden. Bent u executeur testamentair? Ook u vindt op deze pagina relevante informatie bij overlijden van een deelnemer of gepensioneerde van Rail & OV.

Als u samenwoont, is uw partner niet altijd bekend bij Rail & OV. Dat betekent dat er na uw overlijden geen recht is op partnerpensioen of  Anw-hiaatcompensatie voor uw partner. Met het formulier aanvraag erkenning van het partnerschap kunt u uw partner alsnog laten registreren. Stuur het per post of mail het naar ons.

U vindt de hoogte van het partnerpensioen in Mijn Rail & OV.

Heeft u recht op partnerpensioen? Dan nemen we zo snel mogelijk na het overlijden van uw ex-partner contact met u op.

Uw werkgever betaalt tijdens uw ziekte uw salaris minimaal twee jaar door. Daarna komt u mogelijk in de WIA. Meer over deze regeling leest u bij arbeidsongeschiktheid.

De gemeente waar u woont, geeft dit automatisch aan ons door. Woont u in het buitenland? Het is nodig dat uw nabestaanden uw overlijden aan ons doorgeeft.

Wij nemen na uw overlijden binnen twee weken contact met hen op.


Executeur testamentair

Voor u als executeur testamentair is het handig om rechtstreeks informatie te ontvangen over het pensioen van de overledene. Stuurt of mailt u daarvoor het gedeelte van het testament waarin staat dat u aangewezen bent als executeur testamentair. Stuur ook een machtiging correspondentie en een kopie van het legitimatiebewijs van de overledene naar ons toe. Alle correspondentie gaat vanaf dat moment naar uw adres.