Flexfactoren 2024


Inloggen Mijn Rail & OV


In 2024 met pensioen? Maak een nieuwe berekening met de pensioenplanner!

Bent u van plan in 2024 met pensioen te gaan? En maakt u een andere keuze dan 68? We berekenen uw pensioen dan met nieuwe rekenregels die gelden voor 2024. Die leiden mogelijk tot een lager pensioen. Misschien is het gunstiger voor u om al in 2023 met pensioen te gaan. We adviseren u snel een nieuwe berekening te maken met de pensioenplanner. En natuurlijk helpen wij u daar graag bij.

Bij Rail & OV kiest u zelf wanneer u uw pensioen laat ingaan. Standaard is op 68 jaar, maar eerder of later mag ook. Wij berekenen uw pensioen op basis van de door u gekozen ingangsleeftijd. Gaat u eerder met pensioen, dan valt uw pensioenbedrag lager uit. Gaat u later met pensioen, dan wordt uw pensioenbedrag hoger.

Hoeveel lager of hoger? Daarvoor hebben we officiële rekenregels, ook wel flexfactoren genoemd. Deze flexfactoren worden ieder jaar opnieuw vastgesteld en zijn vooral afhankelijk van de rentestand. Ze gelden alleen voor wie in dat jaar met pensioen gaat. Bent u al met pensioen? Dan heeft de verandering van de flexfactoren geen invloed meer op uw pensioen.


Nieuwe flexfactoren 2024 mogelijk ongunstig

Ook op 1 januari 2024 veranderen de flexfactoren weer, omdat de rente verder is gestegen. Als u in 2024 eerder (dus vóór uw 68ste) met pensioen gaat, pakken de nieuwe flexfactoren voor u mogelijk ongunstig uit. Het kan dan zelfs voordeliger zijn om uw pensioen al in 2023 te laten ingaan. Gaat u in 2024 ná uw 68ste verjaardag met pensioen, dan vallen de nieuwe flexfactoren mogelijk in uw voordeel uit.


Ons advies: maak een nieuwe pensioenberekening

Heeft u plannen om in 2024 met pensioen te gaan? Dan raden wij u aan met de pensioenplanner in Mijn Rail & OV een (nieuwe) berekening te maken. Vanaf 7 juli werkt de pensioenplanner met de nieuw vastgestelde flexfactoren voor pensioeningang in 2024. Dat betekent dat u nu correcte berekeningen kunt maken voor als u in 2024 met pensioen wilt. Zo weet u waar u straks aan toe bent! U kunt de uitkomsten ook vergelijken met wat u zou krijgen als u al in 2023 met pensioen gaat.

Heeft u vóór 7 juli met de pensioenplanner een berekening gemaakt voor pensioeningang in 2024? Dan gelden die uitkomsten niet meer.


Pensioen en werken, dat mag

U mag uw pensioen in 2023 in laten gaan en door blijven werken (alleen wanneer u minder dan tien jaar voor uw AOW-leeftijd met pensioen gaat). Dit betekent ook dat u bijvoorbeeld kunt blijven werken tot het moment dat uw RVU-regeling ingaat. Lees hier alles over doorwerken naast uw pensioen.


Wij helpen u graag

U gaat in 2024 met pensioen? Als u bij ons al een aanvraag voor uw pensioen heeft gedaan, dan nemen wij in de komende weken (telefonisch) contact met u op. We nemen uw aanvraag met u door en bespreken of u de gekozen vorm en de opgegeven datum wilt laten doorgaan.

Hulp nodig bij het berekenen? Bel ons op 030 - 232 9325. We helpen u graag.