Doorwerken naast pensioen


Er kunnen allerlei redenen zijn om nog door te werken nadat uw pensioen is ingegaan. Maar waar houdt u dan rekening mee?


U bouwt extra pensioen op

Als u binnen tien jaar voor uw AOW-leeftijd uw pensioen laat ingaan, mag u daarnaast blijven werken. Als u blijft werken binnen de sector Rail & OV, bouwt u tot 68 jaar nog pensioen op over uw salaris. U bouwt dit pensioen op naast het pensioen dat u al ontvangt.


Veelgestelde vragen over het pensioen dat u nog opbouwt

U vraagt het extra opgebouwde pensioen zelf aan via de pensioenplanner in Mijn Rail & OV. Dit werkt hetzelfde als het eerder aangevraagde pensioen. U bepaalt zelf wanneer dit ingaat. Vraagt u het extra opgebouwde pensioen niet aan voor uw 68e? Dan vragen wij u per brief dit alsnog te doen. Als wij daarop geen aanvraag van u ontvangen, wordt het pensioen uiteindelijk bij uw lopende pensioen gevoegd zonder dat u daar keuzes over kan maken.

Bouwt u nog pensioen op naast uw uitkerende pensioen? Dan ziet u in Mijn Rail & OV alleen het pensioendeel dat nog niet is ingegaan.

Bouwt u nog pensioen op naast uw uitkerende pensioen? Dan ziet u in de pensioenplanner uw totale pensioen. U mag alleen nog keuzes maken met het deel van uw pensioen dat nog niet is ingegaan. De pensioenplanner houdt hier rekening mee.

Wij weten in de eerste maanden nadat uw pensioen is ingegaan nog niet of u daarnaast door blijft werken. Dat weten wij pas nadat uw werkgever naderhand salarisgegevens aan ons doorgeeft. U ziet daarom in de eerste maanden nadat uw pensioen is ingegaan vaak nog geen gegevens over het doorwerken in Mijn Rail & OV en de pensioenplanner.


Een voorbeeld als u doorwerkt én pensioen ontvangt

  • Stel u laat per 1 december 2023 uw hele pensioen ingaan, maar werkt nog door tot 1 oktober 2024.
  • Na 1 december 2023 ziet u in Mijn Rail & OV uw volledig ingegane pensioen. Wij weten dan nog niet dat u doorwerkt. U kunt dan ook niet meer in de pensioenplanner.
  • In februari krijgen wij de salarisgegevens van december binnen. Hierdoor weten wij dat u nog werkt. Vanaf dat moment ziet u in Mijn Rail & OV alleen nog het pensioendeel dat nog niet is ingegaan (dus alleen het pensioen dat u na 1 december 2023 nog opbouwt).
  • Onze pensioenplanner wordt eens per maand ververst. In dit voorbeeld kunt u in maart weer in de pensioenplanner (Dit hangt ook af van wanneer uw werkgever uw gegevens aan ons doorgeeft). U ziet daar uw gehele pensioen.
  • U wilt per 1 oktober 2024 volledig met pensioen. U vraagt daarom voor 1 augustus 2024 het extra opgebouwde pensioen aan via de pensioenplanner.
  • Na 1 oktober 2024 ziet u in Mijn Rail & OV weer uw gehele, uitkerende pensioen. U kunt als gepensioneerde niet meer in de pensioenplanner.


Hulp nodig?

Heeft u vragen of wilt u dat we met u meekijken bij het aanvragen? Bel ons dan via 030 232 9325. We helpen u graag!