Houd hier rekening mee


Eerder of later met pensioen: mag dat? Jazeker. Daarvoor vertellen we u eerst wat de leeftijd is waarop u bij Pensioenfonds Rail & OV stopt met pensioen opbouwen. Daarna leggen we u uit wat de gevolgen zijn van uw keuze om uw pensioen vroeger of later dan die leeftijd in te laten gaan.


De fiscale gevolgen

Als gepensioneerde betaalt u loonheffing over uw inkomen. Als u vóór uw AOW-leeftijd stopt met werken, draagt u geen premie meer af voor de WW en de WIA. Wel betaalt u over het eerste deel van uw inkomen een deel loonheffing en een deel AOW-premie. Ná uw AOW-leeftijd vervalt de AOW-premie. Verder houdt Rail & OV de inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering op uw bruto pensioen in. Van de Belastingdienst ontvangt u heffingskortingen. De hoogte daarvan kan voor en na uw AOW-leeftijd verschillen en is mede afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. 


Hoogte van uw pensioen

Kijk daarvoor in Mijn Rail & OV.


Mogelijk recht op toeslagen

Dat kan. Ontvangt u deze al? Houd er dan wel rekening mee dat de hoogte daarvan straks anders kan zijn. Hoe dan ook, geef de veranderingen in uw inkomen zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst.


U gaat emigreren

Daarvoor verwijzen we u naar onze informatie over verhuizen.


Deeltijdpensioen en reisfaciliteiten

Gaat u met deeltijdpensioen en stopt u volledig met werken? Dan heeft u mogelijk geen recht meer op reisfaciliteiten. Voor vragen over reisfaciliteiten verwijzen wij u naar Service Center P&O. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer: 088 672 2722 .