Lees de ervaringen van collega's


Heeft u nog niet nagedacht over uw pensioen? Lees eens hoe uw collega’s hun pensioen hebben gepland en aangevraagd. Zij hebben mogelijk ook handige tips voor u. Lees hieronder de ervaringen van Peter van den Berg, Kees van Dusschoten, Marcel van Krieken en Henriëtte Greve. Hun ervaringen helpen u misschien bij het maken van uw keuze. 


Peter van den Berg is op tijd begonnen met oriënteren

'Het pensioencafé is een echte aanrader!'

Peter van den Berg.PNG

Peter van den Berg was buschauffeur/trambestuurder waarvan de laatste jaren buschauffeur. Hij houdt van zijn werk. Daarom werkt hij na zijn pensionering gedeeltelijk door als chauffeur van een touringcar. Hierdoor kan hij blijven werken, maar heeft hij tegelijkertijd ook meer vrije tijd.

'Ik was denk ik 60 jaar toen ik meer wilde weten over mijn pensioen. Ik wilde weten hoe ik ervoor stond. Maar ik wilde ook weten wat voor keuzes ik had. De pensioenplanner is daarbij een handige tool. Er zijn best veel keuzemogelijkheden. Omdat ik niet precies wist welke keuze het beste bij mij paste, meldde ik mij aan voor een pensioencafé. Dat kan ik echt iedereen aanraden! Ik werd heel warm ontvangen. Ik kreeg uitleg over de keuzemogelijkheden en kreeg ik handige tips aangereikt. Ik kreeg inzicht in hoe de pensioenplanner werkt en hoe ik met de planner zelf mijn pensioen kon aanvragen. Ik ben blij dat ik met pensioen ben. Ik heb nu meer vrije tijd. Ik ben in mijn vrije tijd graag samen met mijn kleinkinderen, fantastisch vind ik dat. Ook ben ik chauffeur van een touringcar en doe ik vrijwilligerswerk. Helemaal stoppen met werken, kan ik niet. Ik maak mezelf graag nuttig en ik houd van dit werk!'


Marcel van Krieken wil graag iets eerder met pensioen

‘Fijn dat ik eerder met pensioen kan.’

Marcel van Krieken klein.JPG

Marcel van Krieken is trambestuurder. Tot voor kort leek pensioen hem nog ver weg. Zijn lichaam werkt nu echter een beetje tegen. De mogelijkheid eerder te stoppen met werken heeft daarom zijn bijzondere interesse.

'Eigenlijk ben ik tot nu toe nog niet veel bezig geweest met mijn pensioen. Een tijdje geleden was de Pensioenbus bij ons op de vestiging. Daar ben ik niet naartoe geweest. Pensioen leek me toen nog zo ver weg. Ik ervaar de laatste tijd lichamelijke ongemakken. Ik vind het daarom erg fijn om te weten dat ik eerder met pensioen kan gaan. Ik ga ook zeker berekeningen maken in de pensioenplanner. Dan kan ik zelf zien wat er gebeurt met mijn netto inkomen per maand als ik eerder stop met werken. Voor het definitief maken van de keuzes vind ik persoonlijk contact toch wel belangrijk. Ik ga dus nog wel naar een pensioencafé. Ik ga samen met mijn partner; dan weet zij ook meteen wat er mogelijk is.'


Kees van Dusschoten vraagt zelf digitaal zijn pensioen aan

‘De pensioenplanner geeft mij vertrouwen.’

Kees van Dusschoten groter

Kees van Dusschoten is medewerker calamiteiten. Hij staat al jaren klaar voor collega’s die, om wat voor een reden dan ook, met hun bus onderweg stranden. Pensioneren staat voor hem niet gelijk aan stil zitten. Hij kiest wel bewust voor minder verplichtingen en meer vrije tijd.

'Toen ik de pensioenplanner voor het eerst zag, was ik onder de indruk van de hoeveelheid keuzemogelijkheden. Het duizelde. Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was. Ik ben niet handig met een computer en vond het daarom lastig om zelf aan de slag te gaan. Na een bezoek aan het spreekuur werd mij veel duidelijk en begreep ik de logica die erachter zit. De pensioenplanner is een goed doordachte tool. Het geeft me vertrouwen dat ik zelf kan zien hoe ik er nu voor sta en dat ik kan zien wat de keuzes betekenen voor mijn netto inkomen later. Ik ga dus volgend jaar zelf mijn pensioen aanvragen! Waarschijnlijk kies ik er dan voor mijn pensioen de eerste jaren iets te verhogen totdat mijn partner de AOW-leeftijd bereikt. Met haar AOW erbij kan mijn pensioen weer iets omlaag. Wat een heerlijk idee om dan samen te gaan hobbyen. Ik maak graag steigerhouten producten, die ik ook verkoop.'


Henriëtte Greve heeft haar pensioenplaatje helemaal rond

‘Mijn keuzes heb ik doorgesproken in het pensioencafé.’

Henriëtte Greve

Henriëtte Greve is servicemedewerkster bij de NS. 'Ik was eigenlijk van plan om op 1 januari 2022 met pensioen te gaan. Mijn man is ook met pensioen, en het is natuurlijk heerlijk om straks samen daarvan te kunnen genieten.

Vanwege de reorganisatie kreeg ik van NS de kans te kiezen voor de RVU-regeling of een transitievergoeding. Die transitievergoeding pakte voor mij iets gunstiger uit. Ik kan nu stoppen op 1 september. Ik ben dan 64 jaar en zit precies drie jaar voor mijn AOW.

Ik krijg dan een bedrag ineens, waarmee ik mijn pensioen kan aanvullen. Dat is fijn natuurlijk, maar ik moest nog wel wat meer doen om de periode tot mijn AOW te overbruggen. Ik haal een deel van mijn pensioen naar voren en kies ook nog eens voor de eerste tien jaar een hoger pensioen in ruil voor daarna wat minder. Ik denk dat we later met minder geld rond kunnen komen.

Ik ruil ook het partnerpensioen voor meer pensioen voor mezelf. Mijn man heeft genoeg als ik zou wegvallen. Ik heb alle keuzes doorgesproken in het online pensioencafé van Rail & OV en heb het plaatje nu helemaal rond. Ik ben er erg blij mee allemaal. Kijk, ik vind mijn werk nog steeds leuk en ik zal ook mijn collega’s missen. Maar ik kijk ook wel erg uit naar mijn vrijheid.

Na 1 september hebben mijn man en ik de tijd helemaal aan onszelf.'