Mooie wereld

Rail & OV stemt op aandeelhoudersvergadering olie- en gasbedrijf Shell

Rail & OV stemt op aandeelhoudersvergadering olie- en gasbedrijf Shell Gepubliceerd op 14/05/2024

Dinsdag 21 mei vindt de aandeelhoudersvergadering plaats van Shell, één van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld. Ook Rail & OV stemt als aandeelhouder op deze vergadering. Op de agenda staat onder andere de benoeming van bestuursleden en het energietransitieplan van Shell. Rail & OV stemt zowel tegen de benoeming van een aantal van deze bestuurders als tegen het energietransitieplan. Dit doen wij omdat wij van ondernemingen waarin we beleggen, verwachten dat ze in 2050 niet meer CO2-uitstoten dan dat ze onttrekken. Shell heeft hier echter nog steeds geen wetenschappelijk onderbouwde doelstelling voor geformuleerd. Naar ons idee voldoet het energietransitieplan niet en blijven de verantwoordelijke bestuursleden in gebreke.

Wij steunen de resolutie van Follow This
Zoals vorig jaar, stemt Rail & OV ook voor de resolutie van Follow This. Follow This is ook aandeelhouder van Shell en vraagt Shell om de doelstellingen over CO2-reductie (in dit specifieke geval gaat het om de indirecte CO2; de zogenaamde scope 3 uitstoot) in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Wij stemmen voor deze resolutie omdat wij van bedrijven waarin we beleggen, verwachten dat ze een strategie formuleren die in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs.

Stembeleid Rail & OV
Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is één van de manieren om als belegger invloed uit te oefenen op het beleid van ondernemingen. Duurzaamheidsfactoren als klimaatbescherming, langetermijn waardecreatie en integere bedrijfsvoering spelen bij ons stemgedrag een grote rol. Lees hier meer over ons MVB-beleid en stemgedrag.

Lees hier meer over ons MVB-beleid en stemgedrag.