klok trein header

Minder werken heeft invloed op uw pensioen

Minder werken heeft invloed op uw pensioen Gepubliceerd op 10/11/2023

Afgelopen week was de Pensioen3daagse in volle gang

Tijdens de Pensioen3daagse stond pensioen centraal. Op de eerste dag organiseerden we spreekuren voor de medewerkers van NS en ProRail in Amsterdam. Op de tweede dag was er een pensioencafé voor onze eigen medewerkers in Utrecht. En op de derde en laatste dag ging de On Tour-bus naar Strukton in Zutphen. Maar ook in het nieuws kwam pensioen ter sprake:


“Nederlanders die minder gaan werken, kijken amper naar effect op pensioen”

“Wie minder gaat werken, denkt daarbij amper aan de gevolgen voor het pensioen”

“Gevolgen voor pensioen vaak vergeten bij beslissing om minder te werken”


Hoe staat u erbij?

Denkt u erover na om minder te gaan werken? Heeft u aan het pensioen gedacht, en wat voor gevolg dat heeft op uw pensioen? We helpen u daar graag bij en maken het u zo makkelijk mogelijk. Op de pensioenplanner van Mijn Rail & OV kunt u zien wat minder werken doet met uw pensioen.


Gebruik de pensioenplanner voor inzicht

Kies in de pensionplanner voor de keuze: “Meer of minder werken”. Geeft u aan per welke datum u minder gaat werken en ook het nieuwe parttime percentage*. Wanneer u de datum en percentage heeft ingevuld, klikt u op ‘Berekenen’. U ziet dan gelijk wat de hoogte van uw pensioen wordt bij minder werken.


Extra informatie over het parttime percentage

Het parttime percentage is het percentage van het aantal uren van een fulltime dienstverband dat u werkt. Om een paar voorbeelden te noemen: is een voltijd werkweek 36 uur bij uw werkgever, en u werkt ook 36 uur? Dan heeft u een parttime percentage van 100%. Werkt bijvoorbeeld 32 uur van de 36? Dan is uw parttime percentage 88,89% (32/36 x 100%). Is een voltijd werkweek 40 uur bij uw werkgever, en u werkt bijvoorbeeld 32 uur? Dan is uw parttime percentage 80% (32/40 x 100%). Weet u niet hoe het zit met uw parttime percentage? Kijk op uw loonstrook of vraag het aan uw salarisadministratie.