beleggingsresultaten header.jpg

Doe mee aan ons onderzoek naar beleggen

Doe mee aan ons onderzoek naar beleggen Gepubliceerd op 21/03/2023

Doe mee aan ons onderzoek naar beleggen

In de sector Rail & OV wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van een nieuwe pensioenregeling. Dit heeft mogelijk ook gevolgen voor de manier waarop we beleggen. In de maanden maart/april 2023 doen we een onderzoek naar beleggingsrisico’s en hoe deelnemers daar naar kijken. We vragen alle deelnemers van wie we het e-mailadres hebben om hier aan mee te doen. U krijgt van ons een uitnodiging.

Waarom wordt pensioengeld eigenlijk belegd?
Voor een goed pensioen worden ingelegde pensioenpremies belegd. Door pensioenpremies te beleggen behalen we op de lange termijn een beter rendement dan door het op een spaarrekening te zetten. En dat rendement is nodig om uw pensioen betaalbaar te houden. Daarom beleggen wij de pensioenpremies. Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan beleggen. Hier gaan we verantwoord mee om.

Wat verandert er in de beleggingen met de komst van de nieuwe pensioenregeling?
Laten we vooropstellen dat veel ook hetzelfde blijft. We blijven op een verantwoorde manier de pensioenpremies beleggen. Zo blijven we risico’s spreiden, delen we de kosten en hebben we oog voor de maatschappelijk impact van onze beleggingen. De belangrijkste verandering in het nieuwe pensioenstelsel is dat we de beleggingen beter laten aansluiten bij de leeftijdscategorieën van onze deelnemers en gepensioneerden.

Wat betekent dat dan?
In de nieuwe pensioenregeling kunnen we voor het pensioen van jongeren straks bij het beleggen iets meer risico nemen. Dat is ook verantwoord omdat het nog lang duurt voordat zij met pensioen gaan. Voor ouderen daarentegen wordt het risico juist iets verminderd, omdat ouderen meer belang hebben bij een stabielere pensioenuitkering. In de nieuwe pensioenregeling kunnen we meer rekening houden met de verschillende belangen.

Hoe wordt bepaald hoeveel risico er wordt genomen voor de verschillende leeftijdscategorieën?
Enerzijds hebben we hier natuurlijk beleggingsspecialisten voor in dienst die gebruik maken van economische modellen. Dat is niet nieuw, dat doen we al jaren zo op een succesvolle manier. Daarnaast doen we zoals gezegd met het oog op het nieuwe beleggingsbeleid in de maanden maart/april 2023 een onderzoek onder deelnemers en gepensioneerden over de risico’s die horen bij beleggen. Houd uw e-mail in de gaten.