Informatie voor uw medewerkers


Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw medewerkers. Het is dan ook belangrijk om ze daarover goed te informeren. Hieronder lichten wij verschillende pensioenmomenten kort aan u toe. Ook kunt u gebruiken maken van onze hulpmiddelen (toolkits) die voor u beschikbaar zijn. U heeft dan alle relevante informatie over de pensioenregeling van Rail & OV binnen handbereik. Deze informatie is voor u om te delen binnen uw organisatie. We staan voor u klaar om u te ondersteunen bij het informeren van uw medewerkers. Wilt u weten welke activiteiten wij verder voor u en uw medewerkers hebben georganiseerd? Kijk dan verder op onze jaaragenda.


In dienst

U heeft een nieuwe medewerker in dienst. Vervolgens meldt u uw nieuwe medewerker binnen 3 maanden aan bij onze pensioenregeling. Wij informeren uw medewerker dan over het pensioen bij Rail & OV. U kunt hier ook een belangrijke rol in spelen en daar ondersteunen we u graag bij. Gebruik hiervoor onze toolkit.


Trouwen/samenwonen

Gaat uw medewerker trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan hoeft uw medewerker niets te doen. De gemeente geeft dit door aan Rail & OV. Het partnerpensioen is hiermee gelijk geregeld.

Gaat uw medewerker samenwonen? Dan krijgt Rail & OV dit niet automatisch door. Het is nodig dat uw medewerker dit zelf aan Rail & OV doorgeeft. Doet uw medewerker dit niet? Dan is er geen partnerpensioen verzekerd voor de partner. Meer informatie vindt u in de toolkit 'Ik heb een partner'.


Uit elkaar gaan

Is uw medewerker niet meer gehuwd, geregistreerd partner of samenwonend? Via de gemeente krijgt Rail & OV een echtscheiding door. Woonde uw medewerker samen? Dan is het nodig dat uw medewerker zelf aan Rail & OV doorgeeft dat er geen samenleving meer is. Uit elkaar gaan kan invloed hebben op het ouderdomspensioen en het partnerpensioen. Uw medewerkers hierover informeren? Gebruik hiervoor de toolkit 'Uit elkaar'.


Arbeidsongeschikt

Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, dan is er premievrije voortzetting van pensioen geregeld. Daar bovenop ontvangt uw medewerker mogelijk een aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen. Ontvangt uw medewerker een brief vanuit het UWV over de mate van arbeidsongeschiktheid? Dan wil Rail & OV hier een kopie van ontvangen. Rail & OV informeert uw medewerker dan verder. Meer informatie vindt u in de toolkit 'Arbeidsongeschikt'.


Uit dienst

U als werkgever geeft aan Rail & OV door dat een medewerker uit dienst is getreden. Vanuit Rail & OV volgt dan informatie over de gevolgen en mogelijkheden. Meer informatie over het pensioen voor wanneer uw medewerker uit dienst gaat, vindt u hier.


Pensioen aanvragen

Uw medewerker kan het pensioen 2 jaar van te voren via de pensioenplanner aanvragen. De pensioenplanner vindt uw medewerker in de online omgeving Mijn Rail & OV. Inloggen kan heel eenvoudig met de DigiD. Het ingevulde aanvraagformulier ontvangen wij graag 2 maanden voor de gewenste pensioendatum. Wilt u weten hoe u uw medewerker kan helpen bij zijn of haar pensioenaanvraag? Gebruik hiervoor onze toolkits.


Pensioencafé

Gaat uw medewerker binnen nu en 6 maanden met pensioen? Dan kan hij of zij de aanvraag met ons doornemen. Dat kan tijdens het pensioencafé bij ons op kantoor! We nemen de pensioenkeuzes en het aanvraagformulier samen met uw medewerker door en zorgen dat uw medewerker het pensioen met een gerust hart kan aanvragen. Ook geven we de laatste tips en vertellen we wat uw medewerker de komende tijd nog kan verwachten. Inschrijven kan via onze agenda.