Onderweg met Theo van de Wiel


'Ik ga minder werken via deeltijdpensioen.'

Theo van de Wiel is machinist bij NS

Theo van de Wiel


'Ik ga elke dag nog met plezier naar mijn werk. Sterker, het lijkt wel of ik pas gisteren bij NS ben begonnen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ik zit nu ruim 30 jaar bij het Spoor, en daarvoor heb ik ruim 14 jaar in de bouw gewerkt als elektricien. En eerlijk gezegd, de jaren beginnen te tellen. Ik ben nog fit hoor, maar er zij van die dagen dat ik tegen het eind van mijn dienst begin te denken: pff, zat ik maar al op de bank.

Ik ben ook op een punt in mijn leven dat ik wat meer vrijheid zou willen. Iets minder die dwang van de klok. Iets meer tijd om bijvoorbeeld een paar dagen te gaan wandelen, of andere dingen te doen. Nou, daar ga ik dus voor zorgen.

Vanaf januari ga ik via deeltijdpensioen wat minder werken. En over goed twee jaar, ik ben dan 64, wil ik gebruik maken van de RVU-regeling en helemaal stoppen. Ik weet de precieze datum nog niet, want mijn AOW-datum is nog niet officieel vastgesteld. Ik ga dan mijn RVU-uitkering aanvullen door een deel van mijn pensioen naar voren te halen.

Mijn vrouw werkt ook, dus we zijn tweeverdieners. Dat maakt het wel wat makkelijker. Mijn vrouw is ietsje ouder dan ik en werkt door tot haar AOW-leeftijd. Pakweg een half jaar later kan ik dan ook stoppen.

Hoe leuk ik mijn werk ook vind, dat is wel ideaal voor ons'