Onderweg met Karin Wong


‘Ik kies ervoor om extra pensioen op te bouwen'

Karin Wong werkt bij ProRail als projectcoördinator

Karin Wong


Mijn financiën op orde brengen

‘Elk jaar in december neem ik tijd om mijn financiën op orde te brengen. Ik kijk naar de zorgverzekering, welke abonnementen ik wil opzeggen, of ik extra kan aflossen op mijn huis. Dat heb ik allemaal graag op orde. Dit jaar had ik van mijn vriend wat boeken gekregen over persoonlijke financiën. Daar stond in dat je ook naar je pensioen kunt kijken. Eerlijk gezegd had ik dat nog nooit gedaan. Dus daar heb ik me even in verdiept. Ik heb op de site van het pensioenfonds gekeken en in mijnpensioenoverzicht.nl. Ik kwam er toen achter dat ik nog wat pensioentjes had staan van banen uit het verleden. Die heb ik laten overdragen naar Rail & OV. Dat ging eigenlijk heel makkelijk, de formulieren kun je zo downloaden. Het voordeel is dat ik dan al mijn pensioen op één plek heb. Dat is wel zo overzichtelijk.


Partner aanmelden bij Ral & OV

Ik kwam achter nog iets belangrijks. Ik zag dat ik mijn vriend kon aanmelden voor partnerpensioen. Wij hebben een samenlevingscontract, maar zijn dus niet getrouwd. Ik dacht dat je partner dan ook geen recht had op partnerpensioen. Maar dat is dus wel zo. Je moet je partner dan wel aanmelden bij het pensioenfonds. Dat heb ik meteen gedaan. Fluitje van een cent, maar het is wel heel belangrijk.


Mijn pensioen verhogen

Maar er was nog iets wat ik gedaan heb. Ik had wat geld over had en wilde dat gaan beleggen. Gewoon sparen op een bankrekening is bij de huidige rente natuurlijk helemaal niet interessant. Ik heb toen met mijn bank gebeld en die zeiden: neem eens contact op met je pensioenfonds, die hebben soms ook mogelijkheden. Ik heb dat gedaan en inderdaad: ik kan extra geld inleggen in de pensioenregeling. Dat is gunstig, want over die inleg hoef je nu geen belasting af te dragen. Natuurlijk kun je er dan niet meer bij voordat je pensioen ingaat, maar dat is eigenlijk ook wel heel goed. Dan spaar je ook voor later. Ik heb er wel vertrouwen in dat mijn geld bij het pensioenfonds straks wat oplevert. Wat ik heel belangrijk vind is dat ze ook duurzaam beleggen. Trouwens, ik ben toch een beetje zelf gaan beleggen ook. Ik geloof erin dat het goed is niet op een paard te wedden. Ik stop een beetje van mijn geld in beleggingen en een beetje stort ik bij het pensioenfonds. Een kwestie van risicospreiding.