Eerder of later met pensioen


Eerder of later met pensioen: mag dat? Jazeker. Daarvoor vertellen we u eerst wat de leeftijd is waarop u bij Pensioenfonds Rail & OV stopt met pensioen opbouwen. Daarna leggen we u uit wat de gevolgen zijn van uw keuze om uw pensioen vroeger of later dan die leeftijd in te laten gaan.


U bouwt bij Rail & OV tot 68 jaar pensioen op

Maar u mag gerust voor die leeftijd stoppen met werken. Langer doorwerken kan trouwens ook. Dat is geheel aan u. Maar praat daar wel uitgebreid over met uw partner en overleg dit ook met uw werkgever.


Voor 68 jaar met pensioen

Uw pensioen wordt lager. Uw pensioenopbouw stopt dan immers voor uw 68e jaar. Ook keren wij uw pensioen over een langere periode uit. Maar natuurlijk hoeft dit geen belemmering voor u te zijn. Wel is wettelijk vastgelegd dat uw pensioenuitkering niet lager is dan € 592,51 (2024) bruto per jaar.


Langer doorwerken

U wilt langer doorwerken. Maak met uw werkgever afspraken erover. Bedenk wel dat u na uw 68e jaar geen pensioen meer opbouwt. Maar uw pensioenuitkering wordt wel hoger: we keren het immers over een kortere periode uit.


Uw AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd in Nederland loopt de komende jaren geleidelijk op naar 67 jaar en 3 maanden. Om uw AOW-leeftijd te berekenen gaat u naar de Sociale Verzekeringsbank


Bepaal zelf uw pensioendatum

De pensioenrichtleeftijd bij Pensioenfonds Rail & OV is 68 jaar. Maar u kunt uw pensioen ook eerder of later in laten gaan. In de pensioenplanner gaan we er vanuit dat u uw pensioen vanaf uw AOW-leeftijd wilt laten ingaan. Wilt u voor uw AOW-leeftijd met pensioen gaan? Dan heeft u meerdere keuzemogelijkheden om uw pensioen te verhogen. Probeer in de pensioenplanner gerust alle mogelijkheden uit! U vindt de pensioenplanner in Mijn Rail & OV.