Moet ik afspraken maken over mijn pensioen?

Jazeker. Want als u uit elkaar gaat, wordt ook uw pensioen verdeeld. Er is een standaard verdeling maar u kunt daar afwijkende afspraken over maken. Lees hier of en wat u moet doen.

Bent u getrouwd of geregistreerde partners?

Dan heeft de scheiding zowel voor uw ouderdomspensioen gevolgen als voor het partnerpensioen (de uitkering die uw partner ontvangt na uw overlijden).

Het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd tot de officiële einddatum van uw relatie komt in zijn geheel toe aan uw ex-partner.

Daarnaast heeft uw ex-partner heeft wettelijk recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U kunt samen ook voor een afwijkende verdeling kiezen. Of uw partner kan afstand doen van haar of zijn deel van het ouderdomspensioen. Tenslotte kunt u samen ook kiezen voor conversie.

Woont u samen?

Dan heeft het uit elkaar gaan alleen gevolgen voor het partnerpensioen.

Net als bij gehuwden komt het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd tot de officiële einddatum van uw samenwonen in zijn geheel toe aan uw ex-partner.

U hoeft het ouderdomspensioen niet te verdelen met uw partner. Wilt u dit toch? Maak daar dan zelf afspraken over met uw partner bij de notaris.

Lees hier hoe u de verdeling doorgeeft.