Hoe pak ik het uit elkaar gaan aan?

Er komt in deze tijd veel op u af. Maar u staat er natuurlijk niet alleen voor. Een mediator of advocaat kan u en uw partner helpen. Voordat u het gesprek met hen aangaat, is het misschien wel goed als u zich voorbereidt. Daar is deze checklist voor bedoeld. Als u de vragen afloopt, weet u wat u kunt verwachten.

Wat staat er op papier?

Zoals afspraken de basis van uw huwelijk of samenwonen vormen, vormen ze ook het startpunt van het einde van uw relatie. Uw advocaat of mediator wil weten of u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. En als u samenwoont: hebt u een samenlevingscontract? Dit heeft gevolgen voor het uit elkaar gaan.

Wordt uw pensioen ook verdeeld?

Als u getrouwd of geregistreerd partners bent, heeft uw partner in principe recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwt in de tijd dat u samen bent. En het partnerpensioen dat u tot uw scheidingsdatum hebt opgebouwd, wordt van uw partner. Woont u samen? Ook dan krijgt uw partner het partnerpensioen. U hoeft uw ouderdomspensioen dan echter niet te verdelen.

Wat moet ik regelen?

Er is veel te regelen. Gebruikt u hiervoor de handige checklist van de Rijksoverheid.