Moet ik mijn partner aanmelden?

Of u nu gaat trouwen, samenwonen of geregistreerd partnerschap aangaat met een man of met een vrouw. Als u wilt dat uw partner iets van uw pensioen krijgt als u er niet meer bent, dan moeten wij wel weten wie hij of zij is. En waar we hem of haar kunnen vinden. Check daarom hieronder of en hoe u uw partner en kinderen moet aanmelden.

Trouwt u in Nederland? Dan is aanmelden niet nodig.

Uw gemeente (basisregistratie personen) geeft aan Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer door dat u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Wij regelen dan direct een partnerpensioen voor uw partner. U hoeft dus zelf niets te doen.

Trouwt u in het buitenland? Geef dan uw partner aan ons door

Wij ontvangen graag bericht over uw huwelijk. U meldt uw partner bij ons aan door een door de gemeente gewaarmerkte verklaring van het huwelijk naar ons op te sturen of te mailen. Gewaarmerkt betekent dat op het document een stempel en handtekening van de gemeente staat. Dit kan bijvoorbeeld een kopie van uw trouwakte zijn. Zodra wij uw partner hebben geregistreerd, is het partnerpensioen verzekerd. U ontvangt hiervan een bevestiging. 

Samenwonen: meld zelf uw partner aan 

Als u gaat samenwonen, dan moet u zelf uw partner aanmelden voor uw pensioen ingaat. Anders komt uw partner niet in aanmerking voor partnerpensioen.  Dit is ook het geval als u gaat samenwonen in het buitenland.

Ik heb al doorgegeven dat ik samenwoon bij mijn werkgever. Is dat voldoende?

Nee, dat is niet voldoende. Uw werkgever geeft deze informatie niet aan ons door. 

Hoe meldt u uw partner aan?

Stuurt of mailt u hiervoor het formulier aanvraag erkenning van het partnerschap ingevuld en ondertekend naar ons op. En vergeet niet een kopie van uw samenlevingsovereenkomst mee te sturen. Na erkenning is voor uw partner direct het partnerpensioen geregeld. U ontvangt hiervan een bevestiging.

Wanneer kunt u uw partner voor het partnerpensioen aanmelden?

Daarvoor moet uw samenlevingsverband aan de volgende vijf voorwaarden voldoen:

  1. U en uw partner zijn ongehuwd.
  2. U en uw partner zijn geen familie in de rechte lijn, dus geen ouder en kind.
  3. U voert samen een gemeenschappelijke huishouding en wilt dit ook blijven doen. Dit blijkt uit een notariële samenlevingsovereenkomst die u allebei hebt ondertekend.
  4. U staat beiden ingeschreven op hetzelfde adres in de registers van de burgerlijke stand.
  5. U bent nog niet volledig met ouderdomspensioen.

En als u uit elkaar gaat?

U kunt één partner aanmelden voor het partnerpensioen. Daarom is het belangrijk dat u het ook aan ons doorgeeft als uw samenleving stopt. 

Het aanmelden van uw kinderen hoeft niet

Als er iets met u gebeurt, zorgen wij ervoor dat uw kinderen het wezenpensioen ontvangen waar ze recht op hebben.

Zorgt u ook voor kind(eren) uit een ander huwelijk of pleegkinderen? Dan is vaak officieel vastgelegd dat u verantwoordelijk bent voor de zorg van deze kinderen. In deze gevallen komen zij ook in aanmerking voor het wezenpensioen.