Wanneer en hoe vraagt u uw pensioen aan?

U bepaalt zelf wanneer u uw pensioen wilt laten ingaan

Ongeveer een jaar voor uw AOW-leeftijd krijgt u van ons informatie over het aanvragen van uw pensioen. U kunt ook eerder of later met pensioen. 

Gaat u over meer dan zes maanden met pensioen?

Kijk in de pensioenplanner en maak een berekening. Kijk eens in uw digitale dossier in Mijn Rail & OV. Hier vindt u de meest gestelde vragen, uw actuele pensioen. Ook kunt u met de pensioenplanner zelf berekeningen maken van uw pensioen. Met de pensioenplanner in Mijn Rail & OV kunt u zelf al uw keuzes rondom uw pensioen in kaart brengen. U ziet meteen wat de gevolgen van uw keuzes zijn. U vindt de pensioenplanner in Mijn Rail & OV. U logt veilig in met uw DigiD.
Hulp nodig? We helpen u graag. Hier leest u de mogelijkheden.

Gaat u binnen nu en zes maanden met pensioen?

Ga naar de pensioenplanner en vraag uw pensioen aan. Heeft u met de pensioenplanner uw keuzes al doorgerekend? Maar wilt u alles voor de zekerheid toch nog even met ons doorspreken voordat u uw pensioen echt aanvraagt? Schrijf u dan in voor het pensioencafé. Wij nemen uw aanvraag ouderdomspensioen door, geven de laatste tips en vertellen wat u de komende tijd nog kunt verwachten.

Bent u arbeidsongeschikt en wilt u met pensioen?

Neem contact met ons op! We helpen u graag persoonlijk met een berekening op maat voor u. Wilt een aantal scenario’s doorrekenen? We maken graag een handmatige berekening voor u. Bij deze berekening sturen we ook een aanvraagformulier en uitleg mee over de keuzes die u heeft. Hier leest u meer over de keuzes.
Vragen over de berekening? Bel ons. Dan bespreken we uw mogelijkheden

Hoe werkt de pensioenplanner?

U logt in met uw DigiD op Mijn Rail & OV en klikt op ‘Plan mijn pensioen’. U zult merken dat het maken van een berekening erg eenvoudig is. U heeft verschillende keuzes, bijvoorbeeld eerder of later met pensioen gaan, of minder werken met uw pensioen als aanvulling op uw salaris. U ziet in de pensioenplanner direct wat de verschillende keuzes voor uw pensioenbedrag betekenen. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt.

Het gebruik van de pensioenplanner wordt ook uitgelegd in het stappenplan.

Heeft u uw keuze gemaakt?

Dan kunt u uw pensioen aanvragen. Uw pensioen kunt u aanvragen vanaf twee jaar voor de door u gewenste pensioendatum. Het pensioen gaat altijd in met ingang van de eerste van de maand. U vraagt uw pensioen aan vanuit de pensioenplanner. U maakt in de planner de pensioenberekening waar u voor kiest. Dan heeft u de optie om deze berekening uit te printen als aanvraagformulier. Dit ingevulde aanvraagformulier ontvangen wij graag twee maanden voor uw gewenste pensioendatum. Dit mag per post of per e-mail. Lees hier welke keuzes u heeft en wat ze betekenen?

> Bekijk hier de uitleg van de keuzes.