Wanneer en hoe vraagt u uw pensioen aan?

U bepaalt zelf wanneer u uw pensioen wilt laten ingaan

Anderhalf jaar voor uw AOW-leeftijd krijgt u van ons informatie over het aanvragen van uw pensioen. U kunt ook eerder of later met pensioen. 

Bent u van plan om binnen nu en twee jaar met pensioen te gaan?

Kijk dan eens in de pensioenplanner. Met de pensioenplanner in Mijn Rail & OV kunt u al uw keuzes rondom uw pensioen maken. 

Hoe werkt de pensioenplanner?

U logt in met uw DigiD op Mijn Rail & OV en klikt op ‘Plan mijn pensioen’. U zult merken dat het maken van een berekening erg eenvoudig is. U heeft verschillende keuzes, bijvoorbeeld eerder of later met pensioen gaan, of minder werken met uw pensioen als aanvulling op uw salaris. U ziet in de pensioenplanner direct wat de verschillende keuzes voor uw pensioenbedrag betekenen. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt.

Het gebruik van de pensioenplanner wordt ook uitgelegd in het stappenplan.

Heeft u uw keuze gemaakt?

Dan kunt u uw pensioen aanvragen. Uw pensioen kunt u aanvragen vanaf twee jaar voor de door u gewenste pensioendatum. Het pensioen gaat altijd in met ingang van de eerste van de maand. U vraagt uw pensioen aan vanuit de pensioenplanner. U maakt in de planner de pensioenberekening waar u voor kiest. Dan heeft u de optie om deze berekening uit te printen als aanvraagformulier. Dit ingevulde aanvraagformulier ontvangen wij graag uiterlijk twee maanden voor uw gewenste pensioendatum. Dit mag per post of per e-mail.

Bent u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt?

Dan kunt u helaas geen gebruik maken van de pensioenplanner. Neemt u voor het maken van berekeningen en het aanvragen van uw pensioen 6 maanden voor uw gewenste pensioendatum contact met ons op. 

Doet u dit voor het eerst en hebt u hulp nodig?

> Bekijk hier hoe we u verder kunnen helpen.