Hoe vragen mijn nabestaanden een uitkering aan?

Na uw overlijden, breekt er een hectische tijd voor uw nabestaanden aan. Weet in elk geval, dat Rail & OV hen veel uit handen neemt. Hieronder leest u wat wij voor uw nabestaanden doen en wat ze zelf nog moeten doen.

Woont u op het moment van overlijden in Nederland?

In dat geval krijgen wij automatisch bericht daarvan. Wij sturen dan binnen twee weken een brief met informatie over uw pensioen naar uw nabestaanden. Als er nabestaanden zijn met recht op partner- en/of wezenpensioen, dan vinden zij bij deze brief ook aanvraagformulieren met een toelichting. Zodra we deze formulieren ingevuld hebben ontvangen, keert Rail & OV maandelijks de juiste uitkering uit.

Woont u in het buitenland?

In dat geval ontvangen wij graag zo snel mogelijk de melding van uw overlijden met een kopie van de overlijdensakte – per brief of per mail. Na ontvangst ervan, sturen wij een brief met informatie over uw pensioen naar uw nabestaanden. Als er nabestaanden zijn met recht op partner- en/of wezenpensioen, dan vinden zij bij deze brief ook aanvraagformulieren met een toelichting. Zodra we deze formulieren ingevuld hebben ontvangen, keert Rail & OV maandelijks de juiste uitkering uit.

Heeft uw partner recht op een Anw-uitkering en Anw-hiaatcompensatie?

Ga voor de voorwaarden naar Anw-uitkering en Anw-hiaatcompensatie. Om voor deze regelingen in aanmerking te komen, moet uw partner zich altijd eerst tot de Sociale Verzekeringsbank richten. De SVB gaat over de Anw-uitkering, Rail & OV over de eventuele Anw-hiaatcompensatie. Uw partner kan daarvoor een kopie van het antwoord van de SVB naar ons sturen of mailen.