Ik ben ernstig ziek: wat moet ik weten?

Na het horen van dit verdrietige bericht zult u veel vragen hebben over uw pensioen en dat voor uw dierbaren. Zeker als u weet dat u binnenkort overlijdt. Hieronder vindt u de meest voorkomende vragen met daarbij het antwoord of de plek waar u dat kunt vinden. Bent u executeur testamentair? Ook u vindt op deze pagina relevante informatie bij overlijden van een deelnemer of gepensioneerde van Rail & OV.

Wat kunt u zelf vooraf regelen?

Als u samenwoont, is uw partner niet altijd bekend bij Rail & OV. Dat betekent dat er na uw overlijden geen recht is op partnerpensioen of  Anw-hiaatcompensatie voor uw partner. Met het formulier aanvraag erkenning van het partnerschap kunt u uw partner alsnog laten registreren. Stuur of mail het naar ons.

Hoe hoog is het partnerpensioen?

U vindt de hoogte van het partnerpensioen in Mijn Rail & OV.

Bent u ex-partner van de overledene?

Hebt u recht op partnerpensioen, dan nemen we zo snel mogelijk na het overlijden van uw ex-partner contact met u op.

U bent wel ziek maar niet in levensgevaar?

Uw werkgever betaalt tijdens uw ziekte uw salaris minimaal twee jaar door. Daarna komt u mogelijk in de WIA. Meer over deze regeling leest u bij arbeidsongeschiktheid.

Wie meldt uw overlijden straks bij Rail & OV?

De gemeente waar u woont, geeft dit automatisch aan ons door. Woont u in het buitenland? Dan moeten uw nabestaanden uw overlijden aan ons doorgeven.

Wat moeten uw nabestaanden doen voor partnerpensioen?

Wij nemen na uw overlijden binnen twee weken contact met hen op.

Regelt u de laatste zaken voor de overledene?

Voor u als executeur testamentair is het handig om rechtstreeks informatie te ontvangen over het pensioen van de overledene. Stuurt of mailt u daarvoor het gedeelte van het testament waaruit uw aanwijzing blijkt, samen met een machtiging correspondentie en een kopie van het legitimatiebewijs van de overledene naar ons. Alle correspondentie gaat vanaf dat moment naar uw adres.

004-question.png

Heeft u vragen of wilt u informatie?

Ga naar onze contactpagina.