Waarom beleggen wij je pensioengeld?


Waarom beleggen wij je pensioengeld eigenlijk? Dat is een vraag die wij nogal eens horen. En we snappen ook best waarom. Van je pensioen wil je zeker zijn. En zekerheid en beleggen gaan nu eenmaal niet zomaar hand in hand.


Waarom we dan toch beleggen? Omdat het de enige manier is waarop we je tegen een betaalbare premie een goed pensioen kunnen bieden.

Dat zit zo. Voor je pensioen zetten jij en je werkgever iedere maand een bedrag opzij. Dat is de pensioenpremie. Maar al die maandelijkse bedragen opgeteld zijn nog lang niet voldoende om straks op een goed pensioen uit te komen. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat je pensioengeld tot die tijd zoveel mogelijk aangroeit.


"Een groot deel van je pensioen verdienen we met beleggen"


24028 ROV Illustratie blog V2 klein

Om je een idee te geven: van elke euro die we op dit moment aan pensioen uitbetalen, is gemiddeld maar zo’n 40 cent ingelegd als pensioenpremie. De rest, dus zo’n 60 cent per euro pensioen, verdienen we met de winst op de beleggingen.

Nu zijn dat geen getallen die voor eens en altijd gelden, maar het maakt wel duidelijk hoe belangrijk een goed rendement is voor je pensioen. En dat kunnen we alleen halen door te beleggen. Als we je pensioengeld bij wijze van spreken op een spaarrekening zouden zetten, dan zou het bij lange na niet genoeg aangroeien. Je zou dan straks óf een veel lager pensioen krijgen óf nu veel meer pensioenpremie moeten betalen.

En dat wil natuurlijk niemand.

De conclusie is dus onvermijdelijk: voor een goed en betaalbaar pensioen is beleggen een must!


Gerbe Kip 2


Gerben Kip
Manager operations vermogensbeheer

Uw pensioenpremie wordt belegd om deze aan te laten groeien. In deze serie vertellen wij u hoe we dat doen en wat daar allemaal bij komt kijken. Lees hier meer over beleggen bij Rail & OV.