RVU

Regelingen voor vervroegde pensionering en RVU’s

Regelingen voor vervroegde pensionering en RVU’s Gepubliceerd op 19/02/2021

In een eerder nieuwsbericht informeerden wij u over de invoering van de wet ‘Bedrag ineens, RVU en verlofsparen'. Inmiddels zijn er verschillende werkgevers die de mogelijkheid uit deze wet benutten en vervroegde pensionering aanbieden aan medewerkers.

De regelingen die op dit wetsvoorstel zijn gebaseerd worden door de werkgever zelf uitgevoerd. Door de werkgever toegezegde bedragen worden niet door het pensioenfonds uitgekeerd maar via de werkgever. Hieronder leest u de meest gestelde vragen en antwoorden.

Mijn werkgever heeft een RVU-regeling, keert Rail & OV dit aan mij uit?

Nee, de RVU-regeling is een arbeidsvoorwaarde van, of een individuele afspraak met uw werkgever. Uw werkgever zorgt voor de uitbetaling hiervan. Uw werkgever informeert u hierover.

Ik zie de RVU niet terug in de pensioenplanner komt dat nog?

Nee, de pensioenplanner laat alleen uw pensioen en AOW zien. Andere inkomsten (zoals een RVU, lijfrente of andere pensioenen) ziet u niet terug in de pensioenplanner. Als u andere inkomsten heeft, let dan goed op waarop u de loonheffingskorting toepast. De pensioenplanner laat bij volledige pensionering nettobedragen zien inclusief de loonheffingskorting. U mag de loonheffingskorting maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie laten toepassen.

Moet ik mijn pensioen in laten gaan als ik gebruik maak van een regeling van mijn werkgever?

Nee, u hoeft het pensioen niet in te laten gaan. U kiest zelf het moment waarop u het pensioen in laat gaan. Houdt er wel rekening mee dat als u met ontslag gaat en het pensioen niet in laat gaan, dat het recht op een Anw-compensatie komt te vervallen.

Let op: Het pensioen gaat altijd in op de eerst van de maand. Tot die tijd moet u actief deelnemer zijn en houdt u recht op een Anw-compensatie.

Ik heb mijn pensioen al aangevraagd en mijn werkgever komt nu met een regeling. Kan ik mijn aanvraag nog wijzigen?

Zolang uw pensioen nog niet is ingegaan, kunt u de aanvraag nog wijzigen. Wilt u gemaakte keuzes wijzigen? Stuur dan een nieuw formulier in met de juiste keuzes.

Wilt u uw aanvraag intrekken? Stuur ons dan een brief met handtekening waarin u aangeeft dat u uw aanvraag wilt intrekken. Dat mag per post of per e-mail.

Let op: is uw pensioen al ingegaan? Dan kunt u de keuzes niet meer wijzigen.