Stemmen

Rail & OV stemt op aandeelhoudersvergadering olie- en gasbedrijf BP

Rail & OV stemt op aandeelhoudersvergadering olie- en gasbedrijf BP Gepubliceerd op 21/04/2023

Donderdag 27 april vindt de aandeelhoudersvergadering plaats van BP, één van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld. Ook Rail & OV stemt als aandeelhouder op deze vergadering.

Op de agenda staat onder andere de benoeming van bestuursleden. Rail & OV stemt tegen de benoeming van een aantal van deze bestuurders. Dit doen wij omdat wij van elke onderneming waarin we beleggen, verwachten dat ze in 2050 niet meer CO2-uitstoten dan dat ze onttrekken. BP heeft hier echter nog steeds geen wetenschappelijk onderbouwde doelstelling voor geformuleerd. Dit is voor ons niet acceptabel.

Wij steunen de resolutie van Follow This
Daarnaast stemt Rail & OV voor de resolutie van Follow This. Follow This is ook aandeelhouder van BP en vraagt BP om de doelstellingen over CO2-reductie (in dit specifieke geval gaat het om de indirecte CO2; de zogenaamde scope 3 uitstoot) in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Wij stemmen voor deze resolutie omdat wij van alle bedrijven waarin we beleggen, verwachten dat ze een strategie formuleren die in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. De keuze van ons stemgedrag is mede gebaseerd op een onderzoek geïnitieerd door de Dutch Climate Coalition, een groep van Nederlandse institutionele beleggers waarvan Rail & OV ook onderdeel is.

Stembeleid Rail & OV
Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is één van de manieren om als belegger invloed uit te oefenen op het beleid van ondernemingen. Duurzaamheidsfactoren als klimaatbescherming, langetermijn waardecreatie en integere bedrijfsvoering spelen bij ons stemgedrag een grote rol.

Lees hier meer over ons MVB-beleid en stemgedrag.