Testimonial Mary

Je kiest gewoon zelf je pensioendatum!

Je kiest gewoon zelf je pensioendatum! Gepubliceerd op 21/08/2020

Mary de Vries dacht altijd dat haar pensioen zou ingaan als ze 66 jaar en 4 maanden oud was. Totdat ze contact opnam met het pensioenfonds en te horen kreeg dat de pensioenregeling een flexibele pensioendatum kent. Voor haar de reden om te kijken of ze haar pensioen eerder kon laten ingaan.

“Toen ik het pensioenfonds belde had ik net mijn jaarlijks pensioenoverzicht ontvangen. Dat was in juni van dit jaar. Hierop stond dat mijn pensioen op 68 jaar zou ingaan. Ik was helemaal verbaasd! Tot nu toe dacht ik steeds dat ik moest doorwerken tot 66 jaar en 4 maanden. Ik was ervan overtuigd dat er iets niet klopte dus pakte ik direct de telefoon.”

Mary vervolgt haar verhaal glimlachend: “gelukkig kon de medewerker mij snel duidelijkheid geven. De AOW-leeftijd verschilt van de pensioenleeftijd in de pensioenregeling. Mijn volgende vraag was dan ook: ‘tot wanneer moet ik dan doorwerken?’ Ik kon dat zelf beslissen en dat was echt nieuw voor me.

Hij raadde me aan om in de pensioenplanner te kijken welk bedrag aan pensioen en AOW ik kon verwachten. Zo kon ik beslissen of ik mijn pensioen eerder in wilde laten gaan. Mijn pensioen werd dan wel lager. En als je er even over nadenkt, is dat ook best logisch. Want je stopt eerder met premie betalen en je ontvangt langer pensioen.

Ze keek voor de eerste keer in de pensioenplanner zag gelijk dat haar pensioen op AOW-leeftijd best ruim was. Dus is ze aan het rekenen geslagen. “Door mijn pensioen steeds met een jaar te vervroegen kon ik zien wat mijn inkomen op een bepaalde leeftijd zou zijn. Ik zag ook dat mijn pensioen vrij laag is omdat ik nog geen AOW ontvang. Daarom heb ik ervoor gekozen om een stukje pensioen naar voren te halen ter vervanging van de AOW dit noemen ze AOW-vervanging. Daarmee vul ik het ‘gat’ op.”

Na het zien van de bedragen gaf ze zichzelf rustig de tijd om een beslissing te nemen. Het is uiteindelijk niet iets dat je elke dag doet. Uiteindelijk besloot ik om op mijn 64ste met pensioen te gaan. Mijn inkomen is nu lager dan het salaris dat ik had maar ik krijg daar veel vrije tijd voor terug. Tot nu heb ik er ook absoluut geen spijt van.

Wilt u ook zelf beslissen wanneer u uw pensioen wilt laten ingaan? Lees hier meer over de verschillende keuzemogelijkheden.