Wat gebeurt er als ik naar het buitenland verhuis?

Voor uw pensioenuitkering maakt het niet uit of u in het buitenland woont: u blijft gewoon dezelfde rechten houden. Wel moet u daarvoor het een en ander regelen. Daar leest u hier meer over. 

Kunt u uw pensioen in het buitenland ontvangen?

Ja, het kan op een Nederlands bankrekeningnummer of op een rekening bij een buitenlandse bank. In het laatste geval moet u dat zelf met uw bank regelen. U krijgt dan te maken met de voorwaarden van het internationale betalingsverkeer en betaalt daarvoor mogelijk een vergoeding. 

Ontvangt u uw pensioen op dezelfde datum als in Nederland?

Nee, namelijk iets later. De data vindt u hier.

Hoe zit het met belasting betalen? 

Op uw pensioen wordt loonheffing ingehouden volgens de Nederlandse wet. Maar waarschijnlijk betaalt u ook belasting in het land waar u gaat wonen. U kunt vrijstelling aanvragen zodat u geen dubbele belastingheffing krijgt. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst. 

Loonheffingennummer

De Belastingdienst vraagt soms naar het loonheffingennummer van uw uitkeringsinstantie. Ons loonheffingennummer is 002220660L01.

Moet u verder nog iets doen vanuit het buitenland?

Het Pensioenfonds Rail & OV krijgt van buitenlandse gemeenten geen bericht als iemand overleden is. Daarom moet u ieder jaar een Bewijs van in leven zijn invullen, ondertekenen, en laten voorzien van een stempel of zegel van een bevoegde autoriteit. Dat kan de gemeente waar u woont zijn, of de ambassade. Hebt u dit geregeld, dan stuurt u ons het formulier toe. Heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op.

Hoe blijft u in het buitenland op de hoogte?

Daarvoor kijkt u hier.

Meer weten?

Misschien heeft u nog andere vragen over pensioen en buitenland. Neemt u voor meer informatie gerust contact met ons op.

004-question.png

Heeft u vragen of wilt u informatie?

Ga naar onze contactpagina.