Welke keuzes heb ik zelf bij pensioneren?

De pensioenregeling van Rail & OV kent veel standaardvoorzieningen maar u hebt ook verschillende keuzemogelijkheden. Alle gevolgen daarvan kunt u berekenen in de pensioenplanner in Mijn Rail & OV

Wilt u uw partnerpensioen verhogen?

Dat kan als u een deel van uw ouderdomspensioen voor partnerpensioen voor uw partner omruilt. Let op: dit kan pas op het moment van uw pensionering.

U wilt uw ouderdomspensioen verhogen?

Ook dat kan maar dan net andersom als hierboven: u ruilt dan (een deel van) het partnerpensioen voor uw partner om voor extra ouderdomspensioen voor uzelf. Dit is ook weer alleen mogelijk op het moment van pensioneren.

Wilt u zelf de ingangsdatum van uw pensionering kiezen?

Met andere woorden, wilt u eerder of later met pensioen gaan? Dan moet u dat uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum aanvragen. Stem het wel af met uw werkgever.

Beginnen met een hoger pensioen?

Dat kan op het moment dat uw pensioen ingaat.

Meer pensioen vóór uw AOW-leeftijd?

Gaat u voor uw AOW met pensioen en wilt u het pensioen tijdelijk verhogen tot uw AOW-leeftijd? Kies dan voor AOW-vervanging. De AOW-vervanging heeft geen invloed op uw AOW-uitkering van de SVB.

Maar wat is AOW-vervanging nou eigenlijk?
U kunt een deel van uw ouderdomspensioen omzetten in een tijdelijk pensioen vanaf de gewenste pensioendatum tot uw AOW-leeftijd. U haalt een stuk pensioen naar voren. De AOW-vervanging eindigt op de eerste dag van de maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt.

Let op: de AOW-vervanging verlaagt uw levenslang ouderdomspensioen. Het heeft geen gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen.

004-question.png

Heeft u vragen of wilt u informatie?

Ga naar onze contactpagina.