Hoe kan ik mijn pensioen verbeteren?

Heeft u weleens in de pensioenplanner gekeken of u later goed kunt leven van uw pensioen? Is dit niet het geval? Dan zijn er mogelijkheden om uw pensioen te verbeteren bij Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer. We vertellen u graag hoe.

Wat kan ik zelf bijsparen?

Elk jaar bouwt u over uw salaris een percentage pensioen op. Dit percentage noemen we het opbouwpercentage. De belastingwetgeving zegt dat dit maximaal 1,875% mag zijn. De regeling van Rail & OV kent verschillende opbouwvarianten. Welke variant voor u geldt, hangt af van uw werkgever. Hier vindt u een tabel waarin u leest welk opbouwpercentage bij uw werkgever van toepassing is. U kunt het verschil tussen de opbouw die u heeft en wat de Belastingdienst maximaal toestaat zelf inkopen in de pensioenregeling. U bepaalt zelf hoeveel u wilt sparen en of u dit ieder jaar wilt doen. Bijsparen in de pensioenregeling noemen we inkoop. Karin Wong spaart bij. Lees hier haar verhaal.

Wat levert het op?

Wat u terugkrijgt voor uw inleg is afhankelijk van uw leeftijd en uw salaris. Deze tabel geeft u een indruk van de maximale premie en pensioeninkoop bij de genoemde salarissen. U betaalt de premie via uw werkgever. De werkgever houdt dit in op uw bruto salaris; net als de gewone pensioenpremie. Dit kan maandelijks maar natuurlijk ook éénmalig via een dertiende maand of vakantiegeld.

Na inkoop wordt het ingekochte pensioen op dezelfde manier behandeld als het pensioen dat u via de werkgever opbouwt. U ziet het ingekochte pensioen niet afzonderlijk terug in uw pensioenoverzicht.

Hoe regel ik het?

U regelt het inkopen van uw extra pensioen door het aanvragen van een offerte. Stuur hiervoor een e-mail naar pensioen@railov.nl. Zodra we uw eerste salarisgegevens van januari 2022 ontvangen van uw werkgever, kunnen wij een offerte maken. Meestal is dit halverwege maart 2022 en dan ontvangen wij graag uw offerteverzoek.

Kunt u pensioentekorten van vorige werkgevers compenseren?

U kunt tekorten die zijn ontstaan bij eerdere werkgevers inkopen in de pensioenregeling. De fiscus heeft hiervoor regels opgesteld om dit te berekenen. Voorwaarde is dat het pensioen van de vorige werkgever is overgedragen naar Rail & OV. Daarnaast is in het reglement bepaald dat deze vorm van inkoop alleen is toegestaan in de eerste twee jaar nadat u deelnemer bent geworden aan de pensioenregeling.

Bent u minder dan twee jaar deelnemer en is het pensioen van uw vorige werkgever overgedragen? Neemt u dan contact op voor de mogelijkheden.

Wilt u pensioen van een vorige werkgever overdragen? Lees hier meer over waardeoverdracht naar Rail & OV .

Wilt u uw levenslooptegoed gebruiken voor inkopen van pensioen?

In 2021 is de levensloopregeling afgelopen. Het is niet meer mogelijk om uw levenslooptegoed te gebruiken voor het inkopen van pensioen.

Wilt u uw pensioen vrijwillig voortzetten?

Bent u geen deelnemer meer maar wilt u toch uw pensioen voortzetten bij Rail & OV? Lees hier meer over vrijwillig voortzetten van uw pensioen.