Waar moet ik verder rekening mee houden?

Uiteraard heeft uw pensionering allerlei gevolgen voor u. Zeker ook financiële. We noemen hier een aantal onderwerpen waar u rekening mee moet houden. Maar het overzicht is niet compleet. Dus als u andere vragen heeft? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Welke fiscale gevolgen zijn er?

Als gepensioneerde betaalt u loonheffing over uw inkomen. Als u vóór uw AOW-leeftijd stopt met werken, draagt u geen premie meer af voor de WW en de WIA. Over het eerste deel van uw inkomen betaalt u dan een deel loonheffing en een deel AOW-premie. Ná uw AOW-leeftijd vervalt de AOW-premie. Verder houdt Rail & OV de inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering op uw bruto pensioen in. Van de Belastingdienst ontvangt u heffingskortingen. De hoogte daarvan kan voor en na uw AOW-leeftijd verschillen en is mede afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.

Wat wordt de hoogte van uw pensioenuitkering?

Kijk daarvoor in Mijn Rail & OV.

Hebt u recht op toeslagen?

Dat kan. Mocht u deze al eerder ontvangen, houd er dan wel rekening mee dat de hoogte daarvan straks anders kan zijn. Hoe dan ook moet u wijzigingen in uw inkomen zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst.

Wat moet u doen als u gaat emigreren?

Daarvoor verwijzen we u naar onze informatie over verhuizen.

Deeltijdpensioen en reisfaciliteiten

Gaat u met deeltijdpensioen en stopt u volledig met werken? Dan heeft u mogelijk geen recht meer op reisfaciliteiten. Informeer hiernaar bij uw werkgever.