Dinsdagavond 30 mei vindt er onderhoud plaats aan Mijn Rail & OV. Mogelijk kunt u tijdens de werkzaamheden even niet inloggen. Onze excuses voor het ongemak.

Mag ik bijverdienen?

U mag in principe werken en bijverdienen naast uw pensioen als u wilt. Uw verdiensten worden niet verrekend met uw pensioen of met de AOW. Dit geldt echter niet als u eerder dan vijf jaar voor uw AOW-leeftijd met pensioen gaat. Dan stelt de Belastingdienst namelijk eisen aan de pensionering.

Wanneer stelt de Belastingdienst eisen aan de pensionering?

Niet als u tijdens uw werkzame periode al bijverdiensten had. Besluit u eerder dan vijf jaar voor uw AOW-leeftijd met pensioen te gaan, dan ligt het anders. U mag dan best een eigen bedrijf starten of een ander dienstverband aangaan bij een werkgever buiten de sector Rail & OV. Maar u loopt dan het risico dat de Belastingdienst de waarde van uw volledige pensioenaanspraak (inclusief alles wat nog niet is uitgekeerd) in één keer belast. Maar hier zijn ook weer uitzonderingen op. Kijk daarvoor op de site van de Belastingdienst. Of neemt tijdig contact op met de belastinginspecteur via 0800 - 0543.

Bouwt u nog pensioen op als u wilt werken tijdens uw pensionering?

Uw salaris wordt dan in elk geval niet gekort op uw pensioen. Gaat u werken bij een werkgever die bij Rail & OV is aangesloten? Dan bouwt u ook weer pensioen op tot 68 jaar. Uw ouderdomspensioen en partnerpensioen vanaf uw pensioenleeftijd wordt hierdoor hoger.

Mag u vrijwilligerswerk doen als gepensioneerde?

Dat is geen enkel probleem. Graag zelfs.