Flexfactoren 2023

Inloggen Mijn Rail & OV

In 2023 met pensioen? Maak een nieuwe berekening met de pensioenplanner!

Bent u van plan in 2023 met pensioen te gaan? En maakt u een andere keuze dan 68? We berekenen uw pensioen dan met nieuwe rekenregels die gelden voor 2023. Die leiden mogelijk tot een lager pensioen. Misschien is het gunstiger voor u om al in 2022 met pensioen te gaan. We adviseren u snel een nieuwe berekening te maken met de pensioenplanner. En natuurlijk helpen wij u daar graag bij.

Bij Rail & OV kiest u zelf wanneer u uw pensioen laat ingaan. Standaard is op 68 jaar, maar eerder of later mag ook. Wij berekenen uw pensioen op basis van de door u gekozen ingangsleeftijd. Gaat u eerder met pensioen, dan valt uw pensioenbedrag lager uit. Gaat u later met pensioen, dan wordt uw pensioenbedrag hoger.

Hoeveel lager of hoger? Daarvoor hebben we officiële rekenregels, ook wel flexfactoren genoemd. Deze flexfactoren worden ieder jaar opnieuw vastgesteld en zijn vooral afhankelijk van de rentestand. Ze gelden alleen voor wie in dat jaar met pensioen gaat. Bent u al met pensioen? Dan heeft een wijziging van de flexfactoren geen invloed meer op uw pensioen.

Nieuwe flexfactoren 2023 mogelijk ongunstig
Ook op 1 januari 2023 veranderen de flexfactoren weer, omdat de rente is gestegen. Als u in 2023 eerder (dus vóór uw 68ste) met pensioen gaat, pakken de nieuwe flexfactoren voor u mogelijk ongunstig uit. Het kan dan zelfs voordeliger zijn om uw pensioen al in 2022 te laten ingaan. Gaat u in 2023 na uw 68ste verjaardag met pensioen, dan vallen de nieuwe flexfactoren mogelijk in uw voordeel uit.

Ons advies: maak een nieuwe pensioenberekening
Heeft u plannen om in 2023 met pensioen te gaan? Dan raden wij u aan met de pensioenplanner in Mijn Rail & OV een (nieuwe) berekening te maken. Vanaf 6 juli werkt de pensioenplanner met de nieuw vastgestelde flexfactoren voor pensioeningang in 2023. Dat betekent dat u nu correcte berekeningen kunt maken voor als u in 2023 met pensioen wilt. Zo weet u waar u straks aan toe bent! U kunt de uitkomsten ook vergelijken met wat u zou krijgen als u al in 2022 met pensioen gaat.

Heeft u vóór 6 juli met de pensioenplanner een berekening gemaakt voor pensioeningang in 2023? Dan gelden die uitkomsten niet meer.

Pensioen en werken, dat mag
U mag het pensioen 1 december in laten gaan en doorwerken (wanneer u minder dan vijf jaar voor uw AOW-leeftijd met pensioen gaat). Dit betekent ook dat u mag blijven werken tot het moment dat uw RVU-regeling ingaat.

Wij helpen u graag
U gaat in 2023 met pensioen? Als u bij ons al een aanvraag voor uw pensioen heeft gedaan, dan nemen wij in de komende weken telefonisch contact met u op. We nemen uw aanvraag met u door en bespreken of u de gekozen vorm en de opgegeven datum wilt laten doorgaan.

U wilt dit of volgend jaar met pensioen gaan? Neem dan deel aan een van de online themabijeenkomsten ‘aanvragen pensioen’ waarin wij ook de flexfactoren toelichten. U kunt zicht inschrijven via deze pagina.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op via 030 - 232 9325. We helpen u graag.