Waar moet ik verder rekening mee houden?

Eerder of later met pensioen: mag dat? Jazeker. Daarvoor vertellen we u eerst wat de leeftijd is waarop u bij Pensioenfonds Rail & OV stopt met pensioen opbouwen. Daarna leggen we u uit wat de gevolgen zijn van uw keuze om uw pensioen vroeger of later dan die leeftijd in te laten gaan.

Welke fiscale gevolgen zijn er?

Als gepensioneerde betaalt u loonheffing over uw inkomen. Als u vóór uw AOW-leeftijd stopt met werken, draagt u geen premie meer af voor de WW en de WIA. Wel betaalt u over het eerste deel van uw inkomen een deel loonheffing en een deel AOW-premie. Ná uw AOW-leeftijd vervalt de AOW-premie. Verder houdt Rail & OV de inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering op uw bruto pensioen in. Van de Belastingdienst ontvangt u heffingskortingen. De hoogte daarvan kan voor en na uw AOW-leeftijd verschillen en is mede afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. 

Wat wordt de hoogte van uw pensioenuitkering?

Kijk daarvoor in Mijn Rail & OV.

Heeft u recht op toeslagen?

Dat kan. Ontvangt u deze al? Houd er dan wel rekening mee dat de hoogte daarvan straks anders kan zijn. Hoe dan ook moet u wijzigingen in uw inkomen zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst.

Wat moet u doen als u gaat emigreren?

Daarvoor verwijzen we u naar onze informatie over verhuizen.

Deeltijdpensioen en reisfaciliteiten

Gaat u met deeltijdpensioen en stopt u volledig met werken? Dan heeft u mogelijk geen recht meer op reisfaciliteiten. Voor vragen over reisfaciliteiten verwijzen wij u naar Launch! Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer: 0850 402 402. Het adres van Launch! is: Arthur van Schendelstraat 650, 3511 MJ Utrecht.